Ontspanningsmassage
Heb je last van de pijn? Of voel je dat er bepaalde blokkades in je lichaam zitten? Ervaar je veel stress? Heb je hoofdpijn? Voel je dat je hele lichaam heel moe is? Dan ben je aan toe om een massage te nemen.
Het menselijke lichaam bezit de geweldige eigenschap zichzelf te helen. Echter is er soms een klein zetje nodig om dat proces in gang te zetten.
Therapeutische- en ontspanningsmassage
In de eerste plaats is de massage een ontspanning voor lichaam en geest. Massage stimuleert de doorbloeding, voert afvalstoffen af en verbetert de spierfunctie en de stofwisseling van de spieren.
Een therapeutische massage is gericht op de specifieke klacht en zorgt ervoor dat jouw lichaam en geest in de ontspanning modus worden gezet. Hierdoor gaat jouw energie beter stromen en een balans wordt gecreëerd tussen lichaam en geest.
Door de massage maakt je lichaam meer van het gelukshormoon serotonine aan. Dat geeft een gevoel van ontspanning en geborgenheid. Ook komen er meer endorfines (lichaamseigen pijnstillers) vrij. Ook vermindert de massage de afgifte van hormonen en stoffen die betrokken zijn bij stress en paniek.
Ik werk met de essentiële oliën van doTerra om emotionele processen te ondersteunen.
Tijdens een massagebehandeling maak ik, afhankelijk van de klacht, gebruik van diverse massagetechnieken, zoals: klassieke massage, Tui-Na (ook hoofd-, nek- en schouder- drukpuntmassage), voetreflex, lymfedrainage, cupping en ook Dry Needling Gan Zhen (Chinese methode) en Moxa-therapie.
Het doel van de massage is om stress en spanningen te verminderen, de bloedtoevoer en de werking van de zenuwen te optimaliseren. Door te werken met de juiste massagetechnieken treden functionele verbeteringen in het lichaam op, je energie beter gaat stromen en wordt het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam vergroot. Zo ontstaat weer harmonie tussen lichaam en geest.
Wanneer heb je een massage nodig?
Een therapeutische massage kan onder andere ingezet worden bij:
- pijn (fysiek en emotioneel)
- stress
- vermoeidheidsklachten en burn-out
- spierspanning
- fibromyalgie
- nek-, rug- , schouderklachten
- pijn in de onderrug
Absolute contra indicaties (mag absoluut niet worden gemasseerd):
- koorts
- algehele malaise
- algemene infectieziekten, zoals griep, verkoudheid, keelontsteking (door de massage kunnen symptomen verergeren)
- extreme vermoeidheid en uitputting (onvoldoende verwerking van massageprikkels)
- kanker (in overleg met je arts kan een zachte massage, in sommige gevallen, juist goed zijn)
- chemotherapie (eventueel in overleg met je begeleidende arts)
- besmettelijke huidaandoeningen (LET OP! Psoriasis is geen contra indicatie echter een massage bevordert de cel indeling en kan dus negatieve invloed hebben op de aangedane plek)
- zwangerschap (niet in de eerste 16 weken, omdat de afvalstoffen die door de massage vrijkomen niet goed zijn voor de foetus)
- hartaandoeningen of hoge bloeddruk (wel na overleg en de toestemming van je arts)
- acute fase van botbreuken
- psychiatrische problemen
- risicozwangerschappen
Relatieve contra indicaties (je mag gemasseerd worden maar ik hou rekening met de plaats, dosering of techniek):
- huidgezwellen en verdachte pigmentaties
- steenpuisten, ontstekingen bijvoorbeeld acne op de rug en schouders
- opgezette schilklieren
- spataderen
- blauwe plekken
- lokale blessures
- acute fase van letsel of aandoeningen