Dry Needling

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd (ca 20min) blijven zitten en invloed hebben op de Qi (levensenergie) in het lichaam.

Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Deze techniek werkt op zogenaamde triggerpoints, een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn “op afstand” veroorzaakt.

Dry Needling

Bij het prikken met de naald wordt gezocht naar de zogenaamde “twitch”. Een twitch is een zenuwrespons in een triggerpoint waarbij je een pijnprikkel geeft, die vervolgens een reactie geeft op de endorfine-huishouding. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort “kramp” gevoel en vervolgens ontspan de spier zich meestal direct en wordt de triggerpoints uitgeschakeld.

Vaak is één behandeling voldoende om de pijnlijke triggerpoints te verhelpen, maar soms is een herhaling nodig.

Wanneer toepassen?

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling toe te passen:

  • stijve spieren en gewrichten
  • klachten van de nek, schouders, arm, (tennis) eelboog, onderarm en pols
  • klachten van de lage rug-, heup, bil- en beenspieren
  • triggerpoints in spieren

Ik gebruik Dry needling als onderdeel van de therapeutische massage, waarbij ik ook andere therapeutische technieken toepas, zoals moxa en cupping.