Cupping

Schropfen ook wel cupping genoemd is een veelgebruikte vorm van bindweefselmassage en vrijwel de oudste methode van genezing, waarmee het ontgiften van het lichaam gestimuleerd wordt.

Deze methode werd al 4500 jaar geleden gebruikt in Mesopotamië en daarna in Egypte, Griekenland, in Ayurveda, de Indische geneeskunde en in China.
Tegenwoordig gebruikt men glazen of kunststof (siliconen) bollen in plaats van horens van vee.

Cupping

Tijdens het Schropfen wordt door middel van vacuum gezogen glas de huid geactiveerd. Dit stimuleert de doorbloeding en de huidfuncties, heft blokkades op en verhelpt verkrampingen en verhardingen van weefsel en spieren.

Door deze methode wordt bloed- en lymfestroom geactiveerd, waardoor de doorbloeding wordt verbeterd wat een betere aanvoer van voedingstoffen en zuurstof en een versnelde afvoer van afvalstoffen plaatsvindt. Bovendien heeft het door de prikkeling van het zenuwstelsel ook een effect, via het vegetatieve zenuwstelsel, op de hormoonhuishouding.

Droogschropfen (koppen zetten)

De huid wordt eerst ingewreven met een zalf met een verwarmde werking of een neutrale basisolie. Vervolgens worden er één of meer bollen (cups) op de huid gezet. De huid wordt vacuüm gezogen waardoor het bloed naar de oppervlakte wordt getrokken.

De koppen blijven ca 5-20 minuten zitten totdat de huid blauw begint te worden. Dit is een teken dat er voldoende bloed naar de kop toe is getrokken. Het kan gebeuren dat er zich lichte bloeduitstortingen vormen, die nog 1 tot 2 dagen zichtbaar kunnen blijven en daarna worden door het lichaam uit zichzelf genezen. Samen met het verdwijnen van deze bloeduitstortingen, worden ook de afgeleide afvalstoffen opgeruimd.

Schropfmassage (strijkcuppen)

Bij deze behandeling wordt ook eerst huid ingewreven met een basisolie of een zalf. De glazen (of siliconen) bol wordt ook hier op de te behandelen huid gezet en vacuum grezogen, Door de bol te bewegen over de huid ontstaat een diepwerkende massage die het eigen afweersysteem mobiliseert, reflexen prikkelt en een overprikkeld zenuwstelsel tot rust brengt. Deze methode wordt vaak gebruikt als onderdeel van een ontspanning- of therapeutische massage bij spierklachten en spierverkrampingen.

Beide methodes stimuleren de bloeddoorstroming in alle inwendige organen. Pijnklachten verdwijnen en de behandeling geeft een weldadige ontspanning.

Toepassing:

Zwakke en chronische toestanden, spastische aandoeningen van de holle organen (maag, darmen), verminderde doorbloeding en bij verslappingsverschijnselen.

Werking:

  • intensieve huidprikkeling en doorbloeding; versnelde uitscheiding
  • pijnbestrijding
  • ontspanning

Contraindicaties:

Men mag niet Schropfen op:

  • wratten, wondjes en moedervlekken