Moxibutue
Moxibutie of moxeren is een van de vele onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een warmtebehandeling die de energetische verstoringen in de meridiaanbanen behandelt. Door moxa te branden boven het lichaam wordt de qi-stroom geactiveerd en yang-energie aangevoerd.
Moxa wordt gemaakt van het gedroogde blad van het kruid bijvoet (Artemisia vulgaris). Het in de zon drogen van dit materiaal is een langdurig proces.
Na het malen worden er rollen of kegels van geperst. Eenmaal aangestoken brandt het langzaam en kan het zeer hoge temperaturen bereiken. Het geeft een aangename en weldadige diepinwerkende stralingswarmte.
Er bestaan diverse theorieën over de oorsprong van moxibutie. De eenvoudigste theorie is dat het begon doordat men zich verwarmde bij een vuur. Later ontdekte men dat door gerichte lokale opwarming heilzame effecten ontstonden bij bepaalde aandoeningen.
Moxeren gebeurt bij voorkeur in de winter, als het koel weer is of als de omgevingstemperatuur laag is. Het wordt hoofdzakelijk toegepast op plekken van het lichaam die te ontspannen, koud, slap, blauw en vol vocht zijn.
Pijnlijke, stijve en zeer gespannen spieren zijn goed plaatselijk te behandelen. In de omgeving van iedere gespannen spier is wel een spier te vinden die ontspannen is, vaak zit die ernaast of ertegenover. Bijvoorbeeld: bij stijfheid in de onderrug is er vaak sprake van slapte in de buikspieren. Door dan op de buik te moxeren wordt er een tegenwicht tegen de spanning in de rug gecreëerd. In dit geval kunnen ook de koude plekken op de rug (meestal iets hoger en lager dan de pijn) gemoxeerd worden.
Ook bij botbreuken kun je lokaal moxeren. Het bevordert een diepe doorbloeding. Eveneens kun je moxeren bij eelt, reumatische klachten en stijve gewrichten. Daarnaast zijn littekens heel goed met moxa te behandelen. Door enkele behandelingen kan een blokkade doorbroken worden, met als gevolg dat lichaamsfuncties die soms jarenlang nauwelijks actief zijn geweest, weer tot leven komen.
Indicaties en contra-indicaties
Moxeren is vooral geschikt voor vrij algemene klachten, voornamelijk voor een slechte conditie, algemeen onbehagen, geïrriteerd zijn, moeheid, slapte en gebrek aan energie, loomheid en koude. De methode is ook goed bij chronische pijnen, slapeloosheid.
Moxeren is daarentegen niet goed en zelfs verboden bij koorts, een hartslag hoger dan 90, hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, hevige honger, zwangerschap en na het gebruik van alcohol. Evenmin mag je moxeren bij roodheid, hitte en zwellingen van de huid die niet ontstaan zijn door moxa.
Ik gebruik deze therapievorm als een onderdeel van een therapeutische- en ontspanningsmassage.